Hardware- čo za niečo stojí

Neznámy UMPC Mivvy UM400

12.06.2008 18:42

Na európsky trh vstupuje nová česká značka Mivvy, ktorá hneď zo začiatku vyťahuje ten najťažší kaliber. Je ním výkonný ultra-mobilný počítač (UMPC) UM400, ktorému len ťaažko odolá nejaký priaznivec modernej techniky. Výborný pomocník pre manažérov, spoľahlivý nástroj pre každodennú bežnú prácu na PC, najlepší priateľ študentov a možno i hračka pre moderné deti. Stovka fotiek, skoro desiatka videa, testy operačných systémov atď. Odpovede na všetky svoje otázky nájdete tu.

Vďaka svojmu výkonu a cene sa dá popísať vlajková loď značky Mivvy, ktorá dokáže nahradiť väčšiu časť klasických počítačov a notebookov. Mivvy UM400 pri svojich rozmeroch 187×119×35 mm, váží iba 740 gramov, z toho 2 gramy stylus, 12 gramov odpojiteľlný stojan a 172 gramov batérie. Samotné zariadenie teda váži 554 gramov. Vrchná časť s displejom (čierny lesklý plast) je silná 10 mm, spodná časť v najširšej časti 21 mm a medzi oboma časťami je okolo 1,5 mm široká medzera. Roztvorený UM400 má asi 182 mm. I napriek tomu, že plast okolo displeja je lesklý a vďaka jeho vzoru, kedy se jeho povrch tochu blýskaí (metalíza), nie sú odtlačky prstov moc viditeľné a dalo by sa povedať, že nie sú vidieť skoro vôbec a v prípade potreby sa dajú odstrániť jedným pretrietím ruky.

Rovnako sa dá povedať i o displeji. Ten má uhlopriečku 6,5“ (144×81 mm), jeho povrch je niečo medzi mastným a lesklým, skôr však matný a takpovediac ani ten si s odtlačkami prstov moc netyká. Sú na ňom sice vidieť viac, ako na ráme okolo neho, ale opäť stačí jedno preleštenie rukou po displeji a všetky odtlačky sú preč. Displej pracuje s 800×480 (natívne rozlíšenie), 800×600, 1024×600 a 1024×768 a jeho podsvetlenie je veľmi vyrovnané, len ťažko na čiernej obrazovke dokážete spozorovať, že dole a po stranách je podsvetlenie o niečo málo intenzívnejšie ako hore a v stredu displeja. Výhodou displeja je i to, že je dotykový. To ale bohužiaľ využijete len so špeciálnym ovládačom. Ten dostanete na CD pre systémy Windows XP a Windows Vista. Podpora dotykových displejov by snáď mala byť i v Linuxe, ale v základnej distribúcii  dotykový displej sa nesfunkčnil.

Pod displejom, v pravom rohu, je maličký touchpad (22×16 mm) s drsnejším povrchom, ktorý sa v systéme správa ako klasický touchpad, teda vlastne myš, pripojená k PS/2 portu. Naľavo od nej sú v strede zariadenia, pod logom stavové diody. Je ich päť a až na ukazateľ batérie, ktorý svieti oranžovo, sú všetky modré. Zľava je indikátor zapnutia Bluetooth, indikátor zapnutia Wi-Fi, práca s harddiskom, ukazateľ batérie a kontrolka zapnutia. Ukazateľ batérie svieti, pokiaľ sa batéria dobíja alebo bliká pokiaľ kapacita batérie klesne pod 10 %. V ostatných prípadoch LED dióda nesvieti. Po ľavej strane je okolo displeja rozmiestených päť tlačítok a kurzorový kríž. Dve z tlačítok, tie zo spodu, emulujú stlačenie pravého a ľavého tlačítka myši. Tri tlačítka odhora sú určené pre spustenie Centra mobilných zariadení (Windows Vista), ďaľšie pre zmenu rozlišenia displeja (musí byť podpora ovládačov, takže štandardne len vo Vista a WinXP) a tretie emuluje stlačenie klávesy Enter.  Nad displejom se ešte skrýva VGA kamera a po ich bokoch dva mikrofóny a červená LED dióda, ktorá svietí, pokiaľ kamera niečo natáča.

Na vrchnej části už nič ďalšieho nenájdeme, takže sa presunieme na spodnú časť. Tá sa vysunie len do výšky 63 mm a z vrchu je šedá, matná. Zo spodu je aj matná i čierná. Na výsuvnej časti sa teda nachádza predovšetkým klávesnica, ktorá je rozdelená do dvoch častí a je akurát tak veľká, aby sa  na ňu zmestilo pohodlne písať palcamii oboch rúk, zatiaľ čo v nich zariadenie držíte. Klávesy sú veľké 8×8 mm s plochou dotyku 7×7 mm (ľpeciálne klávesy sú ďaľšie) a i s väčšími prstami sa stláčajú dobre. Klávesy majú malý zdvih (asi 0,5 mm) a ich stlačenie je dosť poznať a naviac dobre počuť cvaknutím. Klávesnica má štyri veľké chyby. Prvá z nich je absencia podsvietenia. V tme nie je na klávesy vôbec vidieť. Na druhú stranu, toho sa nedočkáte ani u notebookov, i keď u nich aspoň na klávesy čiastočne dopadá svetlo z displeja. Druhá chyba, ktorá mi dosť vadí, je iné usporiadanie klávesov. To, že A není medzi Q a W, ale Q je medzi A a S by  toľko nevadilo, ale v spodnej rade v pravej časti je o jednu klávesu naviac a tak keď píšete poslepy, vždy namiesto N stlačíte M, ale  je to len o zvyku. Tretia chyba je, že nikdy nie je stavová dioda, indikujúca zapnutie Caps Locku. Stačilo dať LED diódu priamo do tlačítka Caps Lock alebo ako šiestu stavovú diódu pod displej.

Štvrtá a asi najväčšia chyba klávesnice sú „chýbajúce“ klávesy. Klávesnici úplne chýba rada funkčných klávies a tak klávesy F1 až F12 sú dostupné cez kombinácu špeciálnej klávesy Fn a klávies 1 až 0 a Q a W. Podobne sú riešené klávesy PageUp, PageDown, Home a End. Autori ale úplna zabudli na klávesy Insert, Pause/Break a PrintScreen, čo sú klávesy, ktoré se minimálne v DOSe určite hodí, naviac Insert je dôležitý i v mnoho Windows aplikácií, hlavne v textových editoroch. Klávesnica je inak štandardná QWERTY/QWERTZ a bez numerickej časti prístupné pomocou Fn klávesy, ako je to známe u notebookov. Medzi oboma blokmi kláves sa nachádzajú štyri špeciálne klávesy. Vrchná zapíná Wi-Fi, druhá Bluetooth, tretia kameru a štvrtá zapíná prídavný modul (GPS alebo TV kartu). Škoda je, že nie sú prítomné „multimediálne“ klávesy aspoň pre spustenie webového prehliadača a e-mailového klienta. Vedľa špeciálnych klávies by sa ďaľšie štyri (i osom) multimediálnych klávies zmestili. Pri tvorbe klávesnice sa myslelo i na slabozrakých užívateľov a tak klávesy F a J majú štandardný výstupok.

Na ľavom boku klávesnice nájdeme prvý z USB 2.0 konektorov. Pod ním je slot pre pamäťové karty SD a MMC s podporou SDIO, štandardne vyplnený „falošnou“ kartou, aby sa do neho neprášilo. Pod ním je záklapka baterie, slúžiaca pre uvoľnenie batérie a jjejí zámok. Naspodu je  další USB 2.0 konektor, D-SUB konektor pre pripojenie analógoveho monitoru a konektor pre dokovaciu stanicu. Pravá strana toho skrývá najviac. Zhora je to napájací konektor, 3,5 audio jack pre mikrofón, ďalšie pre slúchadla, ďalej klávesa pre softwarový resett, pod ním posuvný vypínač, ktorý pri posunutí hore zapne alebo vypne prístroj a pri posunutí dole vypne klávesnicu, touchpad a systémové tlačidlá. Pod vypínačom je ešte regulátor hlasitosti. Navrchu je eště pár otvorov pre chladenie a otvor pre zámok Kensington.



Procesor:

    * VIA C7, 1 000 MHz
    * Architektúra: Esther
    * Napätie: 0,8 V
    * Externý takt: 100 MHz
    * Maximálny takt: 1 000 MHz
    * L1 Cache: interná, 128 KB (64+64) (Parita)
    * L2 Cache: interná, 128 KB (Single-bit ECC)
    * Pätica: NanoBGA2 (21x21 mm = 30 mm2)
    * Technológia: CMOS
    * Sady inštrukcií: x86, MMX, SSE, SSE2, SSE3
    * Max. príkon: 12-20 W (v závislosti na takte)

 

Základní deska a BIOS:

    * Typ BIOSu: AMI (10.8.2007)
    * Veľkosť: 512 KB
    * Podpora bootovania: FDD, HDD, CDR, ATAPI ZIP, LS-120
    * Podporované štandardy: DMI, APM, ACPI, ESCD, PnP
    * Možnosti rozšířenia: ISA, PCI, USB

 

Pamäť:

    * Moduly: DIMM (príamo na doske, nie je možné vymeniť)
    * Typ: SDRAM
    * Veľkosť DIMM1: 512 MB
    * Veľkosť DIMM2: 256 MB
    * Dátová šírka: 64 b

 

Grafická karta:

    * VIA/S3G UniChrome Pro II IGP
    * Pamäť: 64 MB (zdielaná)
    * Slot: AGP 4x, krátky, 32b
    * Max. rozlíšenie: 1440x900@60 Hz
    * Druhý monitor: analóg. , D-SUB female
    * BIOS: 11.4.2007
    * Verze BIOSu: 90.70.00.34



Zdroj: https://www.mobilnaut.cz/

 


 

Späť

Diskusná téma: Neznámy UMPC Mivvy UM400

Neboli nájdené žiadne príspevky.

Vyhľadávanie

(c) 2008 Všetky práva vyhradené.